Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621
Tak ako to teda
je, čo je vlastne ten glutaman sodný? Škodí či neškodí?
Podľa môjho
zistenia (čítaním odbornej literatúry) môžem povedať, že škodlivosť na ľudský
organizmus ešte nikto nikdy nepreukázal. Samozrejme, bavíme sa o primeranom
množstve, a nie sypania si glutamanu rovno do žalúdka, či vypitia 3dcl sójovej
omáčky na ex.
Čo to vlastne
ten glutaman je?Ako prvý ho popísal japonský chemik Kikunae Ikeda v roku 1908.
Glutaman sodný C5H8NO4Na – MSG Monosodium Glutamate, v potravinárstve
má označenie E 621 – dochucovadlo a prostriedok na zvýraznenie chuti.
Glutaman je normálnou aminokyselinou, ktorá je jednou z dvadsiatich základných stavebných zložiek bielkovín všetkých rastlín a živočíchov.
Glutaman je normálnou aminokyselinou, ktorá je jednou z dvadsiatich základných stavebných zložiek bielkovín všetkých rastlín a živočíchov.
Až 95% voľného
glutamanu prítomného v potrave sa využije už v črevných bunkách, ktoré ho
prijímajú počas trávenia. Napríklad v 100 gramoch parmezánu nájdeme 1200mg
glutamanu sodného, žiadna iná potravina
neobsahuje toľko glutamanu sodného. Veľký obsah prirodzeného glutamanu nájdeme
v zrelých rajčinách, parmskej šunke, sušených hríboch, sójovej či worcesterskej
omáčke.
Pre odporcov
glutamanu bude možno prekvapením, že sa
vo veľkej miere nachádza aj vo vlašských orechoch, grepovom džúse, brokolici,
kukurici, zemiakoch, v kuracom mäse, vo vajíčkach a dokonca aj v materskom
mlieku.
Jeho škodlivosť
sa v 50. rokoch „dokázala“ tak, že myšiam sa vpichla vysoká koncentrácia
glutamanu sodného priamo do mozgu. Takýmto absurdným testom by sa dokázala
neurotoxicita čohokoľvek.
U veľmi malej časti ľudí môže vysoká dávka glutamanu
sodného (viac ako 4-5 gramov) v jednom jedle vyvolať dočasné symptómy ako je
bolesť hlavy, stŕpnutosť, návaly horúčavy alebo celkovú slabosť. Tieto príznaky
sa vyskytujú len ojedinele a sú len dočasné. Ide teda skôr o individuálnu
precitlivenosť, podobne ako pri mnohých iných potravinách.
Serióznym
vedeckým štúdiám sa nepodarilo vyvolať opísané príznaky z jedla obsahujúceho
glutaman sodný. Zaujímavé je, že ľudia, ktorí uvedené symptómy pripisujú
ázijskému jedlu, nemajú žiadne problémy napríklad s parmezánom, ktorý obsahuje
najviac glutamanu sodného zo všetkých potravín.
Určite ho
netreba vyhľadávať vo forme rýchleho občerstvenia, instantných jedlách,
údeninách či pochutinách. A tak isto ho do kvalitného jedla nie je potrebné
pridávať, radšej si jedlo ochuť bylinkami 😊 no neboj sa použiť ani sójovú worcestrovú omáčku.
Komentáre