Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621





Tak ako to teda je, čo je vlastne ten glutaman sodný? Škodí či neškodí?

Podľa môjho zistenia (čítaním odbornej literatúry) môžem povedať, že škodlivosť na ľudský organizmus ešte nikto nikdy nepreukázal. Samozrejme, bavíme sa o primeranom množstve, a nie sypania si glutamanu rovno do žalúdka, či vypitia 3dcl sójovej omáčky na ex. 
Čo to vlastne ten glutaman je?Ako prvý ho popísal japonský chemik Kikunae Ikeda v roku 1908.
Glutaman sodný C5H8NO4Na – MSG Monosodium Glutamate, v potravinárstve má označenie E 621 – dochucovadlo a prostriedok na zvýraznenie chuti.
Glutaman je normálnou aminokyselinou, ktorá je jednou z dvadsiatich základných stavebných zložiek bielkovín všetkých rastlín a živočíchov. 
Až 95% voľného glutamanu prítomného v potrave sa využije už v črevných bunkách, ktoré ho prijímajú počas trávenia. Napríklad v 100 gramoch parmezánu nájdeme 1200mg glutamanu sodného,  žiadna iná potravina neobsahuje toľko glutamanu sodného. Veľký obsah prirodzeného glutamanu nájdeme v zrelých rajčinách, parmskej šunke, sušených hríboch, sójovej či worcesterskej omáčke.

Pre odporcov glutamanu  bude možno prekvapením, že sa vo veľkej miere nachádza aj vo vlašských orechoch, grepovom džúse, brokolici, kukurici, zemiakoch, v kuracom mäse, vo vajíčkach a dokonca aj v materskom mlieku.

Jeho škodlivosť sa v 50. rokoch „dokázala“ tak, že myšiam sa vpichla vysoká koncentrácia glutamanu sodného priamo do mozgu. Takýmto absurdným testom by sa dokázala neurotoxicita čohokoľvek.
U veľmi malej časti ľudí môže vysoká dávka glutamanu sodného (viac ako 4-5 gramov) v jednom jedle vyvolať dočasné symptómy ako je bolesť hlavy, stŕpnutosť, návaly horúčavy alebo celkovú slabosť. Tieto príznaky sa vyskytujú len ojedinele a sú len dočasné. Ide teda skôr o individuálnu precitlivenosť, podobne ako pri mnohých iných potravinách.
Serióznym vedeckým štúdiám sa nepodarilo vyvolať opísané príznaky z jedla obsahujúceho glutaman sodný. Zaujímavé je, že ľudia, ktorí uvedené symptómy pripisujú ázijskému jedlu, nemajú žiadne problémy napríklad s parmezánom, ktorý obsahuje najviac glutamanu sodného zo všetkých potravín.

Určite ho netreba vyhľadávať vo forme rýchleho občerstvenia, instantných jedlách, údeninách či pochutinách. A tak isto ho do kvalitného jedla nie je potrebné pridávať, radšej si jedlo ochuť bylinkami 😊 no neboj sa použiť ani sójovú worcestrovú omáčku.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Rizikové obdobia nástupu obezity: