Ľudské telo má efektívne mechanizmy na udržovanie konštantného pH



Prekyslenie organizmu mnohí špekulanti využívajú ako úspešný marketingový ťah.

Bojujete so stresom, únavou, nedostatkom energie a priberáte? Trápia vás depresie, lámavé vlasy a nechty a máte oslabenú imunitu? Príčinou vraj môže byť prekyslenie organizmu.

Ako prvé sa treba pozrieť na pôvod celého pH mýtusu.

V prvom rade za ním stojí “liečiteľ a terapeut” (čítaj – majster šarlatán) nemeckého pôvodu – Kurt Tepperwein. Pracoval ako poradca / podnikateľ / obchodník a jedného pekného dňa sa rozhodol, že “s tým sekne” a ide radšej prísť na príčinu všetkých chorôb (znalosti obchodníka sú v tomto ideálna kvalifikácia). 
Treba si povedať na rovinu, že s jeho “obchodnou” činnosťou rozhodne nesekol, nech tvrdí čo chce. Práve naopak. O jeho NEpravdivej teórii prekyslenia napísal hromadu kníh (cez 40) a pod svojim menom / firmou predáva predražené multiminerálne a multivitamínové doplnky výživy “na odkyslenie”.

Aká je však pravda o prekysleni?

MUDr. Michal Piják, internista, hepatológ, reumatológ, klinický imunológ a alergológ, odborný asistent I. internej kliniky SZU a UNB Dionýza Diešku, ktorý sa okrem iného venuje aj tzv. personalizovanej výžive, vysvetľuje, že termín „prekyslenie“ sa v oficiálnej medicíne vôbec nepoužíva. „Existuje iba termín acidóza, t. j. vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v mimobunkovej tekutine organizmu pod hodnotu pH 7,36. K takémuto vychýleniu pH dochádza iba pri niektorých chorobných stavoch, ale nikdy nie vplyvom stravy,“ hovorí lekár.
Podľa lekára má fáma o prekyslení svoj pôvod v teórii tzv. „kyslého prachu“ (acid-ash hypothesis), ktorá bola navrhnutá ako jedna z možností vysvetlenia vplyvu stravy na vznik osteoporózy. Teória vznikla na základe klasických pozorovaní u pacientov s chronickým zlyhaním obličiek (CKD) v roku 1960.

Skratka pH je odvodená od anglického termínu, potenciálny hydrogén, t. j. vodík (potential hydrogen). Tento termín vyjadruje, že pH hocijakého roztoku je mierou koncentrácie jeho vodíkových iónov, ktorá určuje kyslosť alebo zásaditosť roztoku, ktorá sa pohybuje v rozsahu hodnôt 0 až 14. Neutrálna hodnota je 7,0 a čím nižšie je pH pod túto hodnotu, tým kyslejší je roztok a čím vyššie nad túto hodnotu, tým je roztok zásaditejší.

„U cicavcov je normálne pH arteriálnej krvi v rozmedzí 7,35 až 7,45 v závislosti od konkrétneho druhu (napr. u človeka je to 7,36 až 7,44). Hodnoty pH krvi ešte zlučiteľné so životom sú u cicavcov v rozmedzí 6,8 až 7,8.
Sliny 6,5 – 7,5; moč 5,5 – 7,0; vaginálna tekutina 3,8 – 4,5;spermatická tekutina 7,2 – 7,8; žlč  8,0 – 8,5; pankreatická šťava 7,5 – 8,5;žalúdková šťava 1,0 – 1,5; črevná šťava 7,5 – 8,0; mozgovomiechový mok    7,3 – 7,6



Žiadna potrava, či už kyselinotvorná alebo zásadotvorná nemá výraznejší vplyv na pH telesných tekutín. Potraviny môžu zmeniť iba pH moču, prípadne slín, nie však krvi a iných telesných tekutín. pH moču sa pohybuje v rozmedzí 4,6 až 8,0. Vyššie hodnoty sa vyskytujú pri pokročilom znížení obličkových funkcií, pri vrodených alebo získaných poruchách obličkových tubulov, ako je tubulárna obličková acidóza, pri hyperventilácii spojenej s poruchami centrálneho nervového systému, alebo pri úzkostných stavoch, infekciách močového traktu, pri zvracaní, a pri užívaní niektorých liekov (acetazolamid, kálium citrát, nátrium bikarbonát),"
Nízke pH sa vyskytuje pri metabolickej acidóze (napr. diabetická a laktátová acidóza), pri hladovaní alebo nízkosacharidovej, resp. ketogénnej diéte, pri hnačkách, pri pokročilom znížení funkčnej kapacity pľúc, a pod., pri užívaní niektorých liekov (amónium chlorid, chlorotiazidové diuretiká, vysoké dávky vitamínu C, methionín).
Vzhľadom na prevahu acidifikačných reakcií v tele je úplne normálne, že pH moču je u väčšiny ľudí kyslé – je to odraz fungovania obličiek a udržovania rovnováhy.
Meranie pH moču ma význam iba pri niektorých chorobách, napr. u osôb s močovými kameňmi alebo pri užívaní niektorých liekov, ktorých vylučovanie závisí od pH moču.

„Ľudské telo má efektívne mechanizmy na udržovanie konštantného pH, takže žiadna konzumácia tzv. alkalickej alebo kyslej stravy nemá vplyv na pH telesných tekutín. “ 

Toľko v krátkosti o mýte prekyslenie, ešte jednu vec musím spomenúť, zázračné Tepperweinove doplnky.
V zložení potravinových doplnkov a iných výrobkov kde je toto zloženie povinné – sú uvádzané zložky vždy podľa poradia „čoho je najviac to je prvé“, čiže čím ďalej sme v zložení, tým menej sa tam danej látky nachádza.
ROYAL PLUS:
Zloženie:
maltodextrín, sacharóza, 
okysľovadlo: kyselina citrónová, 
akáciová vláknina, 
prírodný extrakt zo zeleného čaju,
regulátory kyslosti : uhličitan vápenatý, káliumcitrát, uhličitan horečnatý, nátrium citrát. Prírodný extrakt z lipových a kamilkových kvetov, kyselina askorbová (vitamín C), hydrogenfosforečnan sodný, aróma, 
riboflavín (vitamín B2), 
pyridoxín hydrochlorid (vitamín B6).

Maltodextrín a sacharóza – sú jednoduché sacharidy, ten prvý známy hlavne vo výžive pre športovcov, ten druhý každej gazdinke ako cukor
Áno, ten cukor, ktorý sám Tepperwein démonizuje ako jeden z dôvodov prekyslenia, potom predáva ako „prostriedok proti prekysleniu“.
Dá sa k tomuto vôbec povedať niečo viac?

Okrem toho tam nájdeme už len zopár minerálov a vitamínov + extrakt zo zeleného čaju. 
Koľko tých vitamínov a minerálov tam nájdeme?
Vitamín C – 500mg na 100g – tj. v celom balení sú celé dva  gramy vitamínu C.
Vitamín B2 – 2,5mg na 100g – v celom balení 10mg vitamínu B2.
Horčík (magnézium) – 450mg na 100g – v celom balení teda 1,8g Magnézia.
Sodík – 364mg na 100g – v celom balení cca 1,5 g sodíka.
Zelený čaj – obsah neznámy (asi pre istotu).

Cena tejto „zmesky“ ROYAL PLUS je bežne okolo 40€ za 400g balenie. Väčšinu z toho balenia tvorí práve cukor a maltodextrín. 

No neviem, ale nie je teda lepšie 40€ využiť efektívnejšie? Napríklad kúpiť si dobrú knihu, či zaplatiť si kurz kreslenia 😊

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: