Ľudské telo má efektívne mechanizmy na udržovanie konštantného pH
Prekyslenie organizmu mnohí
špekulanti využívajú ako úspešný marketingový ťah.
Bojujete so
stresom, únavou, nedostatkom energie a priberáte? Trápia vás depresie, lámavé
vlasy a nechty a máte oslabenú imunitu? Príčinou vraj môže byť prekyslenie
organizmu.
Ako prvé sa treba pozrieť na
pôvod celého pH mýtusu.
V prvom rade za ním stojí “liečiteľ a terapeut” (čítaj – majster šarlatán) nemeckého pôvodu
– Kurt Tepperwein. Pracoval ako poradca / podnikateľ / obchodník a jedného
pekného dňa sa rozhodol, že “s tým sekne” a ide radšej prísť na príčinu
všetkých chorôb (znalosti obchodníka sú v tomto ideálna kvalifikácia).
Treba si povedať na rovinu, že s jeho “obchodnou” činnosťou rozhodne nesekol,
nech tvrdí čo chce. Práve naopak. O jeho NEpravdivej teórii prekyslenia napísal
hromadu kníh (cez 40) a pod svojim menom / firmou predáva predražené
multiminerálne a multivitamínové doplnky výživy “na odkyslenie”.
Aká je však pravda o prekysleni?
MUDr. Michal Piják, internista, hepatológ, reumatológ, klinický imunológ a alergológ, odborný asistent I. internej kliniky SZU a UNB Dionýza Diešku, ktorý sa okrem iného venuje aj tzv. personalizovanej výžive, vysvetľuje, že termín „prekyslenie“ sa v oficiálnej medicíne vôbec nepoužíva. „Existuje iba termín acidóza, t. j. vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v mimobunkovej tekutine organizmu pod hodnotu pH 7,36. K takémuto vychýleniu pH dochádza iba pri niektorých chorobných stavoch, ale nikdy nie vplyvom stravy,“ hovorí lekár.
Podľa
lekára má fáma o prekyslení svoj pôvod v teórii tzv. „kyslého prachu“ (acid-ash
hypothesis), ktorá bola navrhnutá ako jedna z možností vysvetlenia vplyvu
stravy na vznik osteoporózy. Teória vznikla na základe klasických pozorovaní u
pacientov s chronickým zlyhaním obličiek (CKD) v roku 1960.
Skratka pH
je odvodená od anglického termínu, potenciálny hydrogén, t. j. vodík (potential
hydrogen). Tento termín vyjadruje, že pH hocijakého roztoku je mierou
koncentrácie jeho vodíkových iónov, ktorá určuje kyslosť alebo zásaditosť
roztoku, ktorá sa pohybuje v rozsahu hodnôt 0 až 14. Neutrálna hodnota je 7,0 a
čím nižšie je pH pod túto hodnotu, tým kyslejší je roztok a čím vyššie nad túto
hodnotu, tým je roztok zásaditejší.
„U cicavcov
je normálne pH arteriálnej krvi v rozmedzí 7,35 až 7,45 v závislosti od
konkrétneho druhu (napr. u človeka je to 7,36 až 7,44). Hodnoty pH krvi ešte
zlučiteľné so životom sú u cicavcov v rozmedzí 6,8 až 7,8.
Sliny 6,5 –
7,5; moč 5,5 – 7,0; vaginálna tekutina 3,8 – 4,5;spermatická tekutina 7,2 – 7,8;
žlč 8,0 – 8,5; pankreatická šťava 7,5 –
8,5;žalúdková šťava 1,0 – 1,5; črevná
šťava 7,5 – 8,0; mozgovomiechový mok
7,3 – 7,6
Žiadna
potrava, či už kyselinotvorná alebo zásadotvorná nemá výraznejší vplyv na pH
telesných tekutín. Potraviny môžu zmeniť iba pH moču, prípadne slín, nie však
krvi a iných telesných tekutín. pH moču sa pohybuje v rozmedzí 4,6 až 8,0.
Vyššie hodnoty sa vyskytujú pri pokročilom znížení obličkových funkcií, pri
vrodených alebo získaných poruchách obličkových tubulov, ako je tubulárna
obličková acidóza, pri hyperventilácii spojenej s poruchami centrálneho
nervového systému, alebo pri úzkostných stavoch, infekciách močového traktu,
pri zvracaní, a pri užívaní niektorých liekov (acetazolamid, kálium citrát,
nátrium bikarbonát),"
Nízke pH sa
vyskytuje pri metabolickej acidóze (napr. diabetická a laktátová acidóza), pri
hladovaní alebo nízkosacharidovej, resp. ketogénnej diéte, pri hnačkách, pri
pokročilom znížení funkčnej kapacity pľúc, a pod., pri užívaní niektorých
liekov (amónium chlorid, chlorotiazidové diuretiká, vysoké dávky
vitamínu C, methionín).
Vzhľadom na prevahu acidifikačných reakcií v tele je úplne normálne,
že pH moču je u väčšiny ľudí kyslé – je to odraz fungovania obličiek a
udržovania rovnováhy.
Meranie pH
moču ma význam iba pri niektorých chorobách, napr. u osôb s močovými kameňmi
alebo pri užívaní niektorých liekov, ktorých vylučovanie závisí od pH moču.
„Ľudské
telo má efektívne mechanizmy na udržovanie konštantného pH, takže žiadna konzumácia tzv. alkalickej alebo
kyslej stravy nemá vplyv na pH telesných tekutín. “
Toľko v krátkosti
o mýte prekyslenie, ešte jednu vec musím spomenúť, zázračné Tepperweinove doplnky.
V zložení potravinových doplnkov a iných
výrobkov kde je toto zloženie povinné – sú uvádzané zložky vždy podľa poradia
„čoho je najviac to je prvé“, čiže čím ďalej sme v zložení, tým menej sa tam
danej látky nachádza.
ROYAL PLUS:
Zloženie:
maltodextrín, sacharóza,
maltodextrín, sacharóza,
okysľovadlo: kyselina citrónová,
akáciová vláknina,
prírodný extrakt zo zeleného čaju,
regulátory kyslosti : uhličitan vápenatý, káliumcitrát, uhličitan horečnatý, nátrium citrát. Prírodný extrakt z lipových a kamilkových kvetov, kyselina askorbová (vitamín C), hydrogenfosforečnan sodný, aróma,
regulátory kyslosti : uhličitan vápenatý, káliumcitrát, uhličitan horečnatý, nátrium citrát. Prírodný extrakt z lipových a kamilkových kvetov, kyselina askorbová (vitamín C), hydrogenfosforečnan sodný, aróma,
riboflavín (vitamín
B2),
pyridoxín hydrochlorid (vitamín B6).
Maltodextrín a sacharóza – sú jednoduché sacharidy, ten prvý známy
hlavne vo výžive pre športovcov, ten druhý každej gazdinke ako cukor
Áno, ten cukor, ktorý sám Tepperwein démonizuje ako jeden z dôvodov
prekyslenia, potom predáva ako „prostriedok proti prekysleniu“.
Dá sa k tomuto vôbec povedať niečo viac?
Okrem toho tam nájdeme už len zopár minerálov a vitamínov + extrakt
zo zeleného čaju.
Koľko tých vitamínov a minerálov tam
nájdeme?
Vitamín C – 500mg na 100g – tj. v celom balení sú celé dva gramy
vitamínu C.
Vitamín B2 – 2,5mg na 100g – v celom balení 10mg vitamínu B2.
Horčík (magnézium) – 450mg na 100g – v celom balení teda 1,8g Magnézia.
Sodík – 364mg na 100g – v celom balení cca 1,5 g sodíka.
Zelený čaj – obsah neznámy (asi pre istotu).
Cena tejto „zmesky“ ROYAL PLUS je bežne okolo 40€ za 400g balenie. Väčšinu z toho balenia tvorí práve cukor a maltodextrín.
No neviem, ale nie je teda lepšie 40€ využiť efektívnejšie?
Napríklad kúpiť si dobrú knihu, či zaplatiť si kurz kreslenia 😊
Komentáre