Plnený kapustný list - Holúbky
Porcia: 250g, 1,00€, 850kJ
bielkoviny 24g, sacharidy 16g, tuky 10g, vláknina 4g
bielkoviny 24g, sacharidy 16g, tuky 10g, vláknina 4g
Suroviny:
1ks hlávkovej kapusty 500g bravčového pliecka
500g hovädzieho stehna 300g ryža guľatozrná
200g cibuľa 200g paradajkový pretlak
30g papriková pasta korenie, soľ
Poďme na to:
Umyjeme si ryžu a dobre ju necháme vysušiť.Postavíme si do väčšieho hrnca vodu, ktorú privedieme k varu. Z kapusty vyrežeme hlúbik. Do vriacej vody vložíme kapustu a postupne, ako listy mäknú, ich odoberáme a takto postupujeme, pokiaľ nerozoberieme celú kapustu. Medzitým si pripravíme náplň. Pomelieme si mäso a cibuľu (ak máte radi cesnak, kľudne pridajte 5 – 7 strúčikov), pridáme ryžu, paprikovú pastu a lyžicu, či dve pretlaku. Ja používam len domáci, bez pridaného cukru či škrobu (múky). Celú zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Z listov opatrne orežeme tvrdšiu časť, to preto, aby sa nám list nelámal, a plníme pripravenou zmesou. Zvyšné listy poukladáme na dno hrnca a navrstvíme naplnené listy (holúbky). Pretlak si rozmiešame s vodou, kde sme obvárali kapustu a zalejeme holúbky, aby boli celé ponorené. Varíme 2 až 3 hodiny, podľa veľkosti. Na dno hrnca môžeme použiť kyslú kapustu.
Umyjeme si ryžu a dobre ju necháme vysušiť.Postavíme si do väčšieho hrnca vodu, ktorú privedieme k varu. Z kapusty vyrežeme hlúbik. Do vriacej vody vložíme kapustu a postupne, ako listy mäknú, ich odoberáme a takto postupujeme, pokiaľ nerozoberieme celú kapustu. Medzitým si pripravíme náplň. Pomelieme si mäso a cibuľu (ak máte radi cesnak, kľudne pridajte 5 – 7 strúčikov), pridáme ryžu, paprikovú pastu a lyžicu, či dve pretlaku. Ja používam len domáci, bez pridaného cukru či škrobu (múky). Celú zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Z listov opatrne orežeme tvrdšiu časť, to preto, aby sa nám list nelámal, a plníme pripravenou zmesou. Zvyšné listy poukladáme na dno hrnca a navrstvíme naplnené listy (holúbky). Pretlak si rozmiešame s vodou, kde sme obvárali kapustu a zalejeme holúbky, aby boli celé ponorené. Varíme 2 až 3 hodiny, podľa veľkosti. Na dno hrnca môžeme použiť kyslú kapustu.
Je dobré vedieť:
Kapusta – zimná zásobáreň zdravia, je bohatým zdrojom vitamínu K, provitamínu A, kyseliny listovej a ďalších vitamínov a minerálnych látok. Kapustu považujeme za významnú aj kvôli obsahu glukozinolátu, ktorý pri tepelnej úprave pôsobí proti rakovine. No aj kapustu treba konzumovať tak, ako všetko - s mierou. Nadmerná konzumácia kapusty môže zabrániť tvorbe metabolicky aktívnych hormónov štítnej žľazy.
Kapusta – zimná zásobáreň zdravia, je bohatým zdrojom vitamínu K, provitamínu A, kyseliny listovej a ďalších vitamínov a minerálnych látok. Kapustu považujeme za významnú aj kvôli obsahu glukozinolátu, ktorý pri tepelnej úprave pôsobí proti rakovine. No aj kapustu treba konzumovať tak, ako všetko - s mierou. Nadmerná konzumácia kapusty môže zabrániť tvorbe metabolicky aktívnych hormónov štítnej žľazy.
Komentáre