Plnený kapustný list - Holúbky



Porcia: 250g, 1,00€, 850kJ
bielkoviny 24g, sacharidy 16g, tuky 10g, vláknina 4g



Suroviny:
1ks hlávkovej kapusty                         500g bravčového pliecka
500g hovädzieho  stehna                     300g ryža guľatozrná
200g cibuľa                                         200g paradajkový pretlak
30g papriková pasta                             korenie, soľ


 Poďme na to:                                                               

Umyjeme si ryžu a dobre ju necháme vysušiť.Postavíme si do väčšieho hrnca vodu, ktorú privedieme k varu. Z kapusty vyrežeme hlúbik. Do vriacej vody vložíme kapustu a postupne, ako listy mäknú, ich odoberáme a takto postupujeme, pokiaľ nerozoberieme celú kapustu.    Medzitým si pripravíme náplň. Pomelieme si mäso a cibuľu (ak máte radi cesnak, kľudne pridajte 5 – 7 strúčikov), pridáme ryžu, paprikovú pastu a lyžicu, či dve pretlaku. Ja používam len domáci, bez pridaného cukru či škrobu (múky). Celú zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame.                                                     

Z listov opatrne orežeme tvrdšiu časť, to preto, aby sa nám list nelámal, a plníme pripravenou zmesou. Zvyšné listy poukladáme na dno hrnca a navrstvíme naplnené listy (holúbky). Pretlak si rozmiešame s vodou, kde sme obvárali kapustu a zalejeme holúbky, aby boli celé ponorené. Varíme 2 až 3 hodiny, podľa veľkosti. Na dno hrnca môžeme použiť kyslú kapustu.    

Je dobré vedieť:
Kapusta – zimná zásobáreň zdravia, je bohatým zdrojom vitamínu K, provitamínu A, kyseliny listovej a ďalších vitamínov a minerálnych látok.
Kapustu považujeme za významnú aj kvôli obsahu glukozinolátu, ktorý  pri tepelnej úprave pôsobí proti rakovine. No aj kapustu treba konzumovať tak, ako všetko - s mierou. Nadmerná konzumácia kapusty môže zabrániť tvorbe metabolicky aktívnych hormónov štítnej žľazy.  



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: