Pšenica špalda VS Pšenica siata


Pšenica siata (Triticum aestivum) – ďalej len pšenica , Pšenica špalda (Triticum spelta) – ďalej len špalda

Špalda: Vraj je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov, dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica, že vraj je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.

Z každej strany sa na nás valí: „nekupuj pšeničnú múku, tá je nezdravá, priam toxická, veď obsahuje toxický lepok”. Vďaka šírenej hystérii dnes už hádam polovica sveta trpí celiakiou, alergiou na pšeničnú bielkovinu alebo neznášanlivosťou pšenice.  
Podľa zdravotných záznamov je na svete cca 1 % celiatikov, dokázanú alergiu na nejakú zložku pšenice má 0,01 % ľudí.
Zloženie a štruktúra bielkovín vyvolávajúcich celiakiu sú na 99% identické v oboch pšeniciach.
Mnohí, ale nie všetci celiatici tolerujú jedine pšenicu jednozrnka (einkorn).

Je pravda, že špalda sa síce od pšenice líši vyšším obsahom bielkovín, ale za to má nižší obsah vlákniny. Musím podotknúť, že v súčasnej dobe často dochádza k falšovaniu špaldovej múky, a to práve najčastejšie pšenicou siatou. Z tohto dôvodu má predávaná špaldová múka rovnaké zloženie ako pšenica siata.

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, vymeňte biele pečivo za celozrnné a civilizačné ochorenia sa vám môžu vyhnúť.
Či už si vyberieš výrobok, v ktorom prevažuje ražná, špaldová alebo grahamová múka, podstatou je, že ide o múku celozrnnú. A hlavne nevyhadzuj peniaze za niečo, čo nie je o nič zdravšie ako to druhé. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: