Pšenica špalda VS Pšenica siata
Pšenica siata (Triticum aestivum) – ďalej len pšenica , Pšenica špalda (Triticum spelta) – ďalej len špalda
Špalda: Vraj je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov, dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica, že vraj je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.
Z každej strany sa na nás valí: „nekupuj pšeničnú
múku, tá je nezdravá, priam toxická, veď obsahuje toxický lepok”. Vďaka šírenej
hystérii dnes už hádam polovica sveta trpí celiakiou, alergiou na pšeničnú
bielkovinu alebo neznášanlivosťou pšenice.
Podľa zdravotných záznamov je na svete cca 1 % celiatikov, dokázanú alergiu na nejakú zložku pšenice má 0,01 % ľudí.
Zloženie a štruktúra bielkovín vyvolávajúcich celiakiu sú na 99% identické v oboch pšeniciach.
Mnohí, ale nie všetci celiatici tolerujú jedine pšenicu jednozrnka (einkorn).
Podľa zdravotných záznamov je na svete cca 1 % celiatikov, dokázanú alergiu na nejakú zložku pšenice má 0,01 % ľudí.
Zloženie a štruktúra bielkovín vyvolávajúcich celiakiu sú na 99% identické v oboch pšeniciach.
Mnohí, ale nie všetci celiatici tolerujú jedine pšenicu jednozrnka (einkorn).
Je pravda, že špalda sa síce od pšenice líši vyšším obsahom bielkovín, ale
za to má nižší obsah vlákniny. Musím podotknúť, že v súčasnej dobe
často dochádza k falšovaniu špaldovej múky, a to práve najčastejšie
pšenicou siatou. Z tohto dôvodu má predávaná špaldová múka rovnaké
zloženie ako pšenica siata.
Či už si vyberieš výrobok, v ktorom prevažuje ražná, špaldová alebo grahamová múka, podstatou je, že ide o múku celozrnnú. A hlavne nevyhadzuj peniaze za niečo, čo nie je o nič zdravšie ako to druhé.
Komentáre