Pravá káva - zdravie dáva



Káva s kofeínom neškodí! Škodí fajčenie!


Dňa 12. septembra 1683 ako blesk sa objavil na čele vojska poľský kráľ Ján III. Sobieski, ktorý využil moment nočného prekvapenia a porazil tureckú armádu na čele veľkovezíro Karom Mudtafom Pašom. Turecká armáda sa po niekoľko mesačnom obliehaní Viedenských hradieb dala na chaotický ústup, zanechala stany so zásobami, medzi ktorými bola aj káva. Predpokladá sa (teda len možno) že pitie kávy prispievalo k veľkým tureckým víťazstvám. 
Prvá kaviareň sa v našom okolí otvorila v roku 1685 vo Viedni.  Káva sa dala na víťazný pochod, pričom v Európe vrchol kvality predstavujú talianske kaviarne.

Všetky obvinenia, že káva je škodlivá, vyvoláva zhubne bujnenie v ústnej dutine, v pažeráku, žalúdku, pankrease, pečeni, v hrubom čreve, obličkách, sa ukázali ako nepravdivé. Vplyv kávy na vysoký krvný tlak, vznik porúch srdcového rytmu, infarkty, porážky sa ukázali taktiež ako omyl.
Kofeín, alkaloid zodpovedný za priaznivé účinky v mozgu, pôsobí na cievy, vrátane koronárnych, vazodilatačne, rozširuje ich, pôsobí teda priaznivo. Štúdia v Severnej Karélii (obyvatelia patria medzi najväčších konzumentov kávy) potvrdila, že káva srdcu neškodí. Káva s kofeínom je významným zdrojom prirodzených antioxidantov, ktorých je pri šetrnej príprave dokonca viac ako v čaji. Samotné xantíny, medzi ktoré patrí aj kofeín, majú tiež antioxidačné účinky. V štúdii NHANES sa potvrdilo, že instantná káva má menší protektívny (ochranný) účinok ako mletá káva. Čím menej upravovaná potravina, čím je prirodzenejšia, tým je väčší jej ochranný účinok.
Pražením nevzniká, len skvela vôňa, ale aj niektoré antioxidanty. Počet antioxidantov z kávy dokonca presahuje počet a celkovú antioxidačnú kapacitu v porovnaní s čajom. Aby sa zachovali kvalitatívne parametre vrátane sntioxidantov, treba kávu upražiť a zomlieť krátko pred varením. Čím kratší je kontakt horúcej pary s kávou, tým je káva chutnejšia a plná antioxidantov.   
Káva a cholesterol. Turecká káva mierne zvyšuje cholesterol v krvi, niektoré zdroje uvádzajú približne 10% nárast hodnôt. Na druhej strane má oveľa viac pozitívnych vlastnosti.

Káva, tehotenstvo a dojčenie. Podľa odbornej literatúry nebola jednoznačne preukázaná priama súvislosť medzi príjmom kofeínu a potratom alebo predčasným pôrodom. Americká pediatrická akadémia uvádza kofeín ako látku kompatibilnú s dojčením. Nežiaduce účinky na dojčatá má len vysoká konzumácia kávy. Tehotné a dojčiace ženy by pitie kávy mali konzultovať s lekárom.

Káva a cukrovka. Rozsiahle klinické štúdie potvrdili, že pravidelné pitie kávy znižuje riziko cukrovky typu 2.

Káva, vápnik a kostí. Nedokázalo sa, že by pitie kávy podporovalo rednutie kostí (osteoporózu)

Káva a rakovina. Žiadne intervenčné skúšky nedokázali u človeka rakovinotvorný účinok. 
Káva, ateroskleróza a choroby srdca a ciev. Pravidelná konzumácia kávy potlačuje niektoré fázy procesu kôrnatenia ciev, predovšetkým zápalové procesy.

Káva s mliekom alebo bez? Pridaním mlieka do kávy, nepotlačíte účinok kofeínu. Mlieko tlmí len účinok kofeínu na sliznicu žalúdka. Najnovšie štúdie ukázali, že pitie kávy s mliekom či bez má rovnakú hladinu antioxidačných látok.
Aby sme dosiahli najvyšší účinok v čase, keď to najviac potrebujeme platia iste zákonnosti.
Vstrebávanie kofeínu z tráviaceho traktu je veľmi rýchli, najmä ak pijeme kávu na lačno. Do 30 – 45min sa všetok kofeín vstrebe. Kofeín sa v krvi rozkladá 2,5 – 4,5 hodiny, preto jeho koncentrácie môžu byť v krvi rozdielny čas od 15 do 20min
Optimálna dávka kofeínu 200 – 300 mg/deň. Naopak, veľmi veľké denné dávky kofeínu 500 – 600 mg/deň môžu vyvolať opačný efekt a namiesto očakávaného povzbudenia príde únava, triaška, búšenie srdca, vyšší krvný tlak či pálenie záhy.     
Pozor však na pitie kávy hneď po jedle, pretože látka s názvom tanín (obsahuje ju aj čaj) bráni vstrebávaniu železa v črevách.

Káva je najlepší prírodný spaľovač tukov a predtréningový  stimulant.
Pokiaľ vypiješ kávu (preso bez cukru) 1 hodinu pred tréningom, tvoj výkon sa môže zvýšiť až o 15%
Kofeín pred cvičením pomáha využiť tuky ako palivo, vďaka káve spálite viac energie.
Káva zvyšuje rýchlosť metabolizmu a vďaka obsahu draslíka znižuje chuť na sladké.
Šálkou kávy do svojho tela dostaneš
kofeín, vitamíny A, B2, B3, B5, B12, D, sodík, draslík, horčík, fosfor.

Neboj sa kávu v rozumnom množstve piť, tá srdcu tvojmu neškodí, práveže ho poteší.

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Tu je kontakt na pána Benjamina, e-mailové podrobnosti, Lfdsloans@outlook.com. / Alebo Whatsapp +1 989-394-3740, ktoré mi pomohli s pôžičkou vo výške 90 000,00 EUR na začatie podnikania a som veľmi vďačný, bolo pre mňa naozaj ťažké snažiť sa urobiť cestu, pretože to nemôže byť osamelá matka. ľahké so mnou, ale s pomocou pána Benjamina sa usmievam na mojej tvári, keď sledujem, ako moje podnikanie rastie silnejšie a rozširuje sa tiež. za finančnú pomoc alebo prekonanie ťažkostí s obchodom alebo s cieľom založiť obchodný projekt to dokážete a majú nádej na to, aby ste sa dostali z ťažkostí .. Ďakujem.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: