Vitamín E tokoferol, vitamín plodnosti
Spolu s vitamínom
C je najviac preštudovaným vitamínom. Bol objavený v roku 1922 ako faktor
plodnosti.
Vitamín E tvorí skupina látok nazývaná tokoferoly, v prírode sa ich nachádza osem foriem.
Vitamín E tvorí skupina látok nazývaná tokoferoly, v prírode sa ich nachádza osem foriem.
Vitamín E zlepšuje
dýchanie buniek, zabezpečuje väčšiu efektívnosť pri svalovej činnosti, teda zvyšuje fyzickú výkonnosť. Pridáva sa do výživy
športovcov už od sedemdesiatych rokov min. storočia.
Pravidelné užívanie
vitamínu E zlepšuje vitalitu a sexuálnu výkonnosť, u mužov priaznivo pôsobí
na počet spermii a ich pohyblivosť.
Pri prevencii a liečbe
kŕčových žíl, srdcových a cievnych chorôb, srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice
hrá vitamín E dôležitú úlohu. Znižuje
hladinu zlého cholesterolu LDL a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu HDL.
Zvyšuje pružnosť cievneho tkaniva.
Vitamín E
znižuje poškodenie DNA a chromozómov pôsobením karcinogénnych látok, preto
je dôležitý pri prevencii rakoviny, najmä rakoviny pľúc a kŕčka maternice.
V spojení s vitamínom C a K a so selénom tvoria proti voľným radikálom (rakovinotvorné látky) superzbraň.
V spojení s vitamínom C a K a so selénom tvoria proti voľným radikálom (rakovinotvorné látky) superzbraň.
Vitamín E
napomáha pri liečbe málokrvnosti, obličiek, pečene, dermatitídy, akné...
Pôsobí proti reumatickým bolestiam – spomaľuje starnutie kĺbovej chrupavky. Zvyšuje vitalitu, obranyschopnosť a detoxikačnú schopnosti pečene. Zmladzuje pokožku, pomáha hojiť popáleniny a rany, zabraňuje tvorbe hrubých chrást a veľkých jaziev.
Pomáha pri liečbe vredov predkolenia, lieči herpes, pleseň na nohách a priaznivo pôsobí na opuchliny – postihnuté miesta potrieme vitamínom E v oleji.
Pôsobí proti reumatickým bolestiam – spomaľuje starnutie kĺbovej chrupavky. Zvyšuje vitalitu, obranyschopnosť a detoxikačnú schopnosti pečene. Zmladzuje pokožku, pomáha hojiť popáleniny a rany, zabraňuje tvorbe hrubých chrást a veľkých jaziev.
Pomáha pri liečbe vredov predkolenia, lieči herpes, pleseň na nohách a priaznivo pôsobí na opuchliny – postihnuté miesta potrieme vitamínom E v oleji.
Činnosť
vitamínu E podporuje vitamín C a selén.
Vitamín E
narúša a znižuje jeho vstrebávanie teplota (horúčava aj mráz), kyslík,
priemyselne spracované potraviny – mrazenie a konzervovanie, dlhé uskladňovanie
potravín.
Vysoké dávky železa, medi a horčíka znižujú jeho využitie ako aj antikoncepčné tabletky a znečistené ovzdušie.
60 – 70% vitamínu E prijatého v strave sa vylúči močom a stolicou.
Vysoké dávky železa, medi a horčíka znižujú jeho využitie ako aj antikoncepčné tabletky a znečistené ovzdušie.
60 – 70% vitamínu E prijatého v strave sa vylúči močom a stolicou.
Typickým
prejavom nedostatku vitamínu E sú starecké škvrny na rukách. Pri nízkom príjme
vitamínu E je zhoršená koncentrácia, vyčerpanosť, zlé hojenie rán, ochabnutá
suchá pokožka, ľahká tvorba modrín, poruchy zraku, mastné vlasy, neplodnosť...
Orientačné množstvo
vitamínu E v mg v 100g
Slnečnicový olej
|
95
|
|
Hrach
|
8
|
Sójový olej
|
70
|
Fazuľa
|
4
|
|
Slnečnicové semená
|
37
|
Černice
|
3,5
|
|
Pšeničné klíčky
|
25
|
Avokádo
|
3,2
|
|
Lieskové oriešky
|
25
|
Paprika
|
3
|
|
Mandle
|
20
|
Müsli
|
3
|
|
Sója
|
13
|
|
Maslo
|
2,2
|
Komentáre