Vitamín E tokoferol, vitamín plodnosti


Spolu s vitamínom C je najviac preštudovaným vitamínom. Bol objavený v roku 1922 ako faktor plodnosti.
Vitamín E tvorí skupina látok nazývaná tokoferoly, v prírode sa ich nachádza osem foriem.

Vitamín E zlepšuje dýchanie buniek, zabezpečuje väčšiu efektívnosť pri svalovej činnosti, teda  zvyšuje fyzickú výkonnosť. Pridáva sa do výživy športovcov už od sedemdesiatych rokov min. storočia.
    
Pravidelné užívanie vitamínu E zlepšuje vitalitu a sexuálnu výkonnosť, u mužov priaznivo pôsobí na počet spermii a ich pohyblivosť.   
Pri prevencii a liečbe kŕčových žíl, srdcových a cievnych chorôb, srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice hrá vitamín E dôležitú úlohu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu LDL a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu HDL. Zvyšuje pružnosť cievneho tkaniva.

Vitamín E znižuje poškodenie DNA a chromozómov pôsobením karcinogénnych látok, preto je dôležitý pri prevencii rakoviny, najmä rakoviny pľúc a kŕčka maternice.
V spojení s vitamínom C a K a so selénom tvoria proti voľným radikálom (rakovinotvorné látky) superzbraň. 
  
Vitamín E napomáha pri liečbe málokrvnosti, obličiek, pečene, dermatitídy, akné...
Pôsobí proti reumatickým bolestiam – spomaľuje starnutie kĺbovej chrupavky. Zvyšuje vitalitu, obranyschopnosť a detoxikačnú schopnosti pečene.  Zmladzuje pokožku, pomáha hojiť popáleniny a rany, zabraňuje tvorbe hrubých chrást a veľkých jaziev.  
Pomáha pri liečbe vredov predkolenia, lieči herpes, pleseň na nohách a priaznivo pôsobí na opuchliny – postihnuté miesta potrieme vitamínom E v oleji.

Činnosť vitamínu E podporuje vitamín C a selén.
Vitamín E narúša a znižuje jeho vstrebávanie teplota (horúčava aj mráz), kyslík, priemyselne spracované potraviny – mrazenie a konzervovanie, dlhé uskladňovanie potravín.
Vysoké dávky železa, medi a horčíka znižujú jeho využitie ako aj antikoncepčné tabletky a znečistené ovzdušie.
60 – 70% vitamínu E prijatého v strave sa vylúči močom a stolicou.  

Typickým prejavom nedostatku vitamínu E sú starecké škvrny na rukách. Pri nízkom príjme vitamínu E je zhoršená koncentrácia, vyčerpanosť, zlé hojenie rán, ochabnutá suchá pokožka, ľahká tvorba modrín, poruchy zraku, mastné vlasy, neplodnosť...


  Orientačné množstvo vitamínu E v mg v 100g
Slnečnicový olej
95

Hrach
8
Sójový olej
70
Fazuľa
4
Slnečnicové semená
37
Černice
3,5
Pšeničné klíčky
25
Avokádo
3,2
Lieskové oriešky
25
Paprika
3
Mandle
20
Müsli
3
Sója
13

Maslo
2,2





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: