Analýza tela



Tanita BC-545N – analýza tela

pre efektívne chudnutie a naberanie svalovej hmoty je dôležite poznať svoj telo. Mne ako trénerovi - poradcovi, analýza ukáže či ideme správnym smerom. Nezabúdajme, že efektivita záleží od stopercentného nastavenia tréningov a stravy. U mňa majú moji klienti pravidelné meranie, analýzu ľudského tela zdarma.

Meranie sa odporúča robiť ráno, na lačno a po vyprázdnení.  

Odmeriame:
celkovú telesnú hmotnosť
index telesnej hmotnosti BMI
percento telesného tuku
podiel vody v tele
hmotnosť svalovej hmoty
typ postavy – celková fyzická kondícia
hmotnosť kosti
bazálny metabolizmus
metabolický vek
viscerálny tuk

Ako pracuje BC 545N ? Stojíte na 4 plochách pre chodidlá na váhe a jemne tlačíte rukami elektródy, ktoré sú uložené na zasúvacích kábloch. Váha potom pošle slabý signál z 8 elektród z rúka nôh skrz telo. Odpor tohto merania (BIA) je potom dosadený do vzorcov na zistenie presných osobných telesných dispozícii. BC-545N bola navrhnutá k zhodnoteniu vplyvu tréningu na celkovú/segmentálnu telesnú kompozíciu, dáva individuálne výsledky pre každú z 5tich časti tela - obe paže, nohy a trup.

Na základe odporu vodivosti nepatrného elektrického prúdu tzv. metódou bioelektrickej impedancie (BIA) zmeria skutočné percento podielu telesného tuku. Tento prístroj meria percentuálny podiel telesnej vody, BMR (kalórie potrebné pre výmenu látok), metabolický vek, MUSCLE MASS (svalovú hmotu), PHYSIQUE RATING (hodnotenie fyzickej kondície), viscerálny tuk, hmotnosť kostí a % tuku a hmotnosť svalov pre jednotlivé končatiny a trup.

BMI - využíva sa ako štatistický nástroj pre zistenie obezity. Obezitu určuje ako pomer hmotnosti v kilogramoch a druhej mocniny výšky v metroch .
BMI= hmotnosť v kg / výška v m2  

Telesný tuk v percentách vo vzťahu k celkovej hmotnosti – príliš veľa telesného tuku je škodlivé pre zdravie. Pozor, príliš málo telesného tuku môže spôsobiť v mladom veku, osteoporózu, u žien nepravidelnú menštruáciu, neplodnosť.
Určité množstvo tuku v organizme je pre zdravie nevyhnutné. Tuk pomáha chrániť životne dôležité orgány, je nevyhnutnou zložkou centrálneho nervového systému, je nevyhnutný pri syntéze hormónov a je tam, kde sa v organizme uchovávajú vitamíny rozpustné v tuku.  Biologickým dôvodom toho, prečo je v organizme žien väčší hmotnostný podiel tuku, je skutočnosť, že tuk sa využíva ako zásoba energie, ktorá sa môže zužitkovať v tehotenstve, a najmä pri dojčení

Celková telesná voda – voda je veľmi dôležitá pre zdravie. Viac ako polovicu tela tvorí voda. Obsah vody môže kolísať v dôsledku pribúdania alebo ubúdania iných tkanív ako je tuk, svaly ...

Podiel svalovej hmoty  - hmotnosť priečne pruhovaných a hladkých svalov.

Typ postavy – celková fyzická kondícia - porovnáva  zloženie tela tým, že porovná telesný tuk a svalovú hmotu. Pri zvýšenej aktivite sa zníži množstvo telesného tuku, Vaša fyzická kondícia sa podľa toho zmení. Aj keď hmotnosť ostáva nemenná, môže sa svalová hmota alebo podiel telesného tuku zmeniť, a to zlepšuje zdravotný stav a znižuje riziko niektorých chorôb.

Hmotnosť kostí - znamená množstvo kalcia a ostatných minerálov.
Výskumy preukázali, že cvičenie a tým rozvoj kostného tkaniva pomáha k vývinu silnejších a zdravších kostí. Pretože štruktúra kostí sa nemení v krátkom časovom úseku, je dôležité rozvíjať a udržovať zdravé kosti vyváženou stravou a dostatočnou telesnou aktivitou.

Bazálny metabolizmus - bazálna metabolická spotreba - BMR: táto funkcia ukazuje množstvo kalórii potrebné pre výmenu základných látok. Vaše BMR je hodnota minimálnej energie, ktorú vaše telo potrebuje v kľudovom stave, aby mohlo normálne fungovať (dýchanie, obeh krvi, nervový systém...). Spaľujete kalórie kľudne aj v spánku. Približne 70 % za deň skonzumovaných kalórii je použitých pre BMR - premenu látok. Pri každej aktivite je spotrebovaná energia, čím intenzívnejšia je aktivita, tým viac kalórii spálite. Základom pre to sú svaly (tvoria približne 40% vašej váhy), fungujú ako motor a spotrebujú veľké množstvo energie. Vaše BMR závisí na podiele svalov vo Vašom tele. Pri pribúdajúcom množstve svalov, zvyšujete Vašu spotrebu energie. Vyššia BMR zvyšuje počet kalórii a pomáha Vám znižovať podiel telesného tuku. Nízka BMR robí zbavovanie sa tuku so znižovaním celkovej telesnej hmotnosti omnoho ťažším.

Metabolický vek - táto funkcia spočíta Vašu BMR a ukáže Vám priemerný vek, ktorému náleží Váš metabolizmus. Ak je Váš metabolický vek vyšší než Váš skutočný vek, znamená to, že musíte zlepšiť bazálny metabolizmus. Zvýšená telesná aktivita Vám pomôže zväčšiť objem svalového tkaniva a znížiť Váš metabolický vek. Vedci dokázali, že sa metabolizmus pribúdajúcim vekom dieťaťa mení, zlom nastáva od 16-tich nebo 17-tich rokov, kedy sa spotreba znižuje

Viscerálny tuk - útrobný tuk - tuk v brušnej dutine, ktorý obklopuje vnútorné orgány. Výskumy preukazujú, že aj keď Vaša hmotnosť a % telesného tuku zostávajú rovnaké, s pribúdajúcim vekom sa ukladanie tuku mení a tuk sa čím ďalej tým viac ukladá v oblasti brucha, obzvlášť u žien v menopauze. Zistenie množstva viscerálneho tuku a jeho prípadné zníženie a udržovanie na prípustnej hodnote, pomôže znížiť chorôb - srdečných chorôb, vysokého krvného tlaku atd. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ryža, ktorá je pre nás najlepšia

Strašiak menom Glutaman sodný – MSG – E621

Rizikové obdobia nástupu obezity: